Senast uppdaterad 10/1
3.1.2. Valfritt med nosgrimma
Vi fick redan i höstas veta att man skulle göra det valfritt att rida med eller utan nosgrimma i alla klasser där träns används.
Fördelar: Vissa hästar är känsligare än andra och tycker inte alls om att ha en nosgrimma. Förutom det så kan hästen visa sina obehagsbeteenden (vilka inte borde vara några i dressyr) så hatten av till alla som väljer att rida utan (eller med en löst spänd engelsk nosgrimma).
Nackdelar: Kan inte komma på en enda!
4.2.1 Baucherbett
Baucher bett är inte längre tillåtet med en låsbar mitt (t.ex. lock upp/rakt ledat). Fortsatt gäller att den övre skänkeln får vara max 5cm.
Fördelar: Inga?
Nackdelar: Jag kan inte se hur de väljer att klassa det som ett stångbett. För hästar som föredrar mer stillhet men inte vill ha tryck över tunga och laner är detta ett minus. Baucherbettet inverkar genom att “lyftas” mot mungipan istället för bak och ner mot tunga och laner som ett traditionellt bett gör. Jag skulle vilja se en förklaring till vilken inverkan ett rakt bacher har som gör att det skulle vara skarpare (vilket jag gissar är anledningen). Kan vi snälla sluta gissa oss fram?
4.3.2. Stångbettets skänkel
Stångbettes underskänkel får inte vara längre än 10 cm nedanför munstycket, den övre skänkeln får inte vara längre än 5 cm och den undre ska alltid var kortare än den övre.
Här har man förtydligat, tidigare stod inget om den övre skänkelns längd, bara att den inte fick var längre än den undre.
4.2.3. Mellan del tvåledade bett förtydligande
Tvåledade tränsbett ska ha rundad mellandel eller ellipsoid formad mellandel. En koppling eller bettrulle är tillåten som mellandel. Mellandelen får inte ha effekt som tungplatta. Ytan på mellandelen ska vara fast och slät utan andra rörliga delar än bettrullen.
306.2.3. Bett till fyraåriga unghästar
För fyraåriga hästar är endast vanligt tränsbett, oledat, enledat (tvådelat), eller tvåledat (tredelat) bett med mittersta länken/länkarna rund/runda, tränsbett med parerstänger (fullcheek) eller tränsbett med fasta ringar tillåtna. Bettlöst och hackamore med max 17cm är tillåtet. Minsta diameter på bett får vara 10 mm vid bettringen.
Fördelar: Nya regler för bett till unghästar. Mycket positivt att bettlösa alternativ tillåts, då unga hästar är i den åldern då de byter tänder och stundvis kan behöva ridas bettlöst.
Nackdelar: Hade önskat att raka ledade bett hade varit tillåtet både med lös ring, fast ring och som fullcheek.
307.1. (Ponny) Bett med gummi eller latex
Bett får vara täckta av gummi och eller latex samt får lindas på/runt originalbett.
Fördelar: I de fall det skulle behövas kan det vara positivt.
Nackdelar: Syntetiskt material innebär alltid större friktion på slemhinnor så som tunga och läppar. Kolla efter skav/brännmärken! ALLTID munkollen före och efter ridning.
307.9. (Ponny) Hackamore
Förändrat mätsystem av hackamores längd. Längden mäts från mitten av den översta ringen till mitten av den nedersta ringen.
Förtydligande av TR.
Reflektion: Ska ponny och storhäst (unghäst) ha samma maxlängd på den nedre skänkeln?
307.12., 207.14, 307.16 (Ungponny 4-6 år) Sidepull med mera
Sidepull utan hävstång tillåtet på ungponny.
Galoppbett (D-ringsbett) tillåts inte.
Gummimaterial tillåts på kedja.
Bett får inte fästas i nosgrimman.
Tummen upp, särskilt då sidepull blir godkänt!
1.7. Bett i original utförande
Betsling ska användas enligt original utförande.
Kommentar: Har alltid undrat vad det är man ändrar inte använder? Om man tar bort kindkedjan till bett som ska ha det är det ju tokigt. Men vissa tex kimblehook säljs utan kedja och bör användas med.. (det sitter krokar för kedja på).
1.8. Slät kindkedja
Kindkedjan ska vara slät, platt och följsam mot hästen, någon form av kula eller liknande är inte tillåtet.
Kommentar: Tragiskt att det ska behöva påpekas….
Hoppas att det var ett förtydligade för dig och att det kommer till nytta. Lycka till på tävlingsbanorna och våga testa något som är till hästens fördel och du, glöm inte göra munkollen, helst varje gång före och efter ridning!