Hur vet jag om min häst trivs med sitt bett? Del 1

1 april 2024

För det första måste vi se vår häst i arbete för att kunna avgöra det. En häst kan med bett i munnen vara stilla på stallgången men visa andra beteenden vid ridning. Därför provar jag inte enbart ut bett, utan gör en bettkonsultation (mer om det står i föregående inlägg).

Ibland är det bra att filma sin egen ridning (be någon filma så att det inte blir för smått eller suddigt). Du kan se många saker på en film. Du kan själv analysera din egen ridning och sits. Du ser även hur hästen reagerar vid olika tygeltag/övergångar.

Vad ska du leta efter?

Hästen har små och stora signaler som visar på om den är bekväm eller inte. Den ska under största delen av ridpasset ha munnen helt stängd. Helst ska den inte öppna munnen vid tygeltag heller (antingen förstår inte hästen riktigt tygeltaget eller så kan det vara att man tar ett för hårt tygeltag). Öppnar hästen munnen mycket (tuggar/gapar) så är det ett tecken på att hästen inte trivs med sitt bett.

Varför ska munnen vara stängd?

Jo, när hästens tuggar/gapar startar matsmältningssystemet och det första som händer är att luftstrupen stängs för att maten ska kunna sväljas ned (nej hästen kvävs inte, men den får minskad syretillgång). Hästen kan bara andas genom näsborrarna (när munnen är stängd), löphästar kan få problem med mjuka gommen då luft trycks in trots att luftstrupen är stängd (då de ofta springer med öppen mun).

Kan man ta hjälp av en snokrem för att hålla munnen stängd?

Nej absolut inte. Hästen kommer att fortsätta försöka att tugga/gapa så problemet kvarstår. Därför är jag väldigt skeptisk till snokremmar, även till anatomiska träns med en nedre snokrem. Om man behöver en nedre snokrem för att hålla bettet på plats, då ska man kanske fundera över hästens utbildning och hur man själv rider. Det finns godkända bett som får bettet att ligga stilla i hästens mun, vilket är ett bättre alternativ än att stänga munnen.

Anatomiskt träns med snokrem

Hästen skummar/dreglar

Hästen ska inte heller dregla/skumma. Varför den dreglar beror på att den gapar/tuggar/har bett som ökar salivproduktionen. När vi har tryck över tungan eller munnen är öppen så försvårar det för hästen att kunna svälja. Så resultatet av dreglandet är inte en avslappnad häst, utan en häst som inte har möjlighet att svälja överskotts saliven. Ökad salivutsöndring kan även bero på ett dåligt tillpassat träns.


Tungan ute?

Nej, tungan ska vara i munnen. Att hästen sticker ut tungan betyder att den försöker skydda sin mun/tungan. Den kan hänga ut eller dansa utanför munnen. Man ska absolut inte dra åt nosgrimman hårdare eller sätta på en snokrem för att hästen ska sluta! Man ska inte heller höja upp bettet i hästens mun. Att hästen gör så här för att den har eller haft haft ett trauma och min upplevelse är att de hästar som har störst skador i munnen är de som lägger ut tungan. Den har blivit riden med fel bett eller med en för hård hand eller en kombination. De kan även ha problem med en eller flera tänder, frakturer på tänder är tyvärr inte helt ovanligt. Både på vargtänder och molarerna. Dessa hästar mår extra bra av att ridas bettlöst och kan behöva lång tid innan de överhuvudtaget kommer känna sig okej med att ridas med bett igen. Mer information om bettlöst kommer längre fram.

Hästen har tungan ute
Bettkonsultation

Glad påsk, önskar Katja
A bit BETTer Bettkonsult

Copyright © 2024 – 2025 A bit BETTer. All Rights Reserved
En hemsida från AlizonWeb AB.
envelopephonecrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram