Micklem och dess kopior "Micklem style"

10 januari 2025

2008 “revolutionerade” William Micklem med sitt anatomiska träns Rambo Micklem.

Vad är det då som är anatomiskt med Micklem? 

Tanken är god och meningen är att avlasta alla punkter där tryck på känsliga nerver kan uppstå. Om vi börjar uppifrån så är det ett anatomiskt nackstycke (bredare, samt utskuren och inga remmar som ligger under). 

Micklem träns

Det är endast en rem på sidan av hästens huvud, sidostycke och nosgrimma är samma rem. Tanken är att den remmen ska ligga nedanför christa facialis (kindbenet) och ovanför hästens kindtänder. Nosgrimman är utskuren nedåt för att undvika tryck på infraorbital foramen (se hålet i hästens ansikte ovanför nosgrimman), där kommer en del av trigeminusnerven ut. Tryck över trigeminusnerven kan ge stickningar/domningar och smärta i hästens ansikte. 

Bettet hänger i en bettrem som är anpassningsbar som fäster i ringen på sidostycket. Till Rambo Micklem ingår även en bettlyftare för att hästen ska slippa ett för högt tryck över tunga och laner. I stället skapas ett tryck på nosryggen.

Ungefär hit är jag helt överens med att tränset är anatomiskt. Men sedan kommer snokremmen (remmen som går från nosgrimman ner under hästens haka) vilken kommer att skapa tryck på kindkjedjegropen där mandibularis nerven (mandibular labial nerve) kommer ut via ett “hål” i skelettet som kallas mental foramen. Den enda funktionen remmen har är att stänga hästens mun. Jämfört med en aachennosgrimma och dess snokrem ligger dessa remmar inte över andningsvägen på samma sätt vilket gör den mer positiv i den bemärkelsen.

Ni som läst något av mina tidigare inlägg vet att jag föredrar att ha ett väl tillpassat bett som ligger still i hästens mun i stället för att stänga den. Det ska inte behövas en nosgrimma för att hålla bettet på plats. En nosrem likt denna om den är felplacerad, vilken den ofta blir då alla hästar inte har den exakta storleken, riskerar att hamna på nosbenet eller till och med på den nedre delen av nosbenet vilket är det direkt skadligt om hästen snubblar/ryttaren ramlar av eller annat större ryck uppstår i hästens mun. Förutom ett stort obehag/smärta kan sprickor eller rent av ett brutet nosben bli följden. Så det är extremt viktigt att denna typ av träns är korrekt tillpassade för annars blir tränset inte anatomiskt. 

Vart det är lämpligt/olämpligt att placera nosgrimman.

Rekommenderar jag denna typ av träns?

Jag skulle säga att det inte behöver vara fel om de är korrekt tillpassade. Men, nej jag tycker inte att vi ska stänga hästens mun. Även om denna rem inte dras åt hårt så kommer den att irritera mulhåren och hakan. Den kommer att ge bettet en “hävstångseffekt” oavsett om den sitter löst eller hårt.

Men det finns tillfällen då en nosgrimma kan vara befogad för att understödja bettet till exempel vid hoppning eller fälttävlan (aldrig i dressyr). Men det är från fall till fall, häst till häst och vilken typ av bett hästen rids med. 

Jag rekommenderar hellre en engelsk nosgrimma antingen av hunter typ (slät) eller en fodrad. 

Lycka till med din häst och hör av dig om du behöver hjälp med att passa till träns och bett till dig och din häst! /Katja

Copyright © 2024 – 2025 A bit BETTer. All Rights Reserved
En hemsida från AlizonWeb AB.
envelopephonecrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram